Olio di Oliva

Olivenolie

I Supermarco tager vi olivenolie alvorligt. For den kan med rette siges at danne grundlag for selve livet i Middelhavsområdet. De skønne, krogede oliventræer har således med deres alsidige frugter været aldeles afgørende for den livskvalitet, som mange af os forbinder med Italien. I Supermarco forhandler vi udelukkende de allerbedste olivenolier, og vi lægger stor vægt på, at de stammer fra producenter, der har fokus på ikke blot smag, men som også benytter sig af naturlige principper, som garanterer de sundeste og lækreste olier uden kemi og tilsætningsstoffer. Kom i Supermarco og få den rette vejledning og inspiration til at finde den eller de olivenolier, der passer til dine behov og ønsker.

OLIO MELCHIORRI

Her midt i Umbriens bankende hjerte ligger Melchiorri, der i mere end 50 år har produceret olivenolier af ypperste kvalitet. Produktionen er ikke ret stor, og man har specialiseret sig i olivenolier til de allermest kræsne og krævende kunder, som virksomheden selv beskriver som connoisseurs, og som ikke leder efter et produkt, der er almindeligt og uden særlige egenskaber, men som efterspørger kvalitet og ægtheden i det typiske umbriske.

Extra Virgin Oil ‘Frantoio Melchiorri Spoleto’ er fremstillet efter oldgamle umbriske traditioner lige fra høsttidspunkt, udvælgelsen af de rette oliven og presningen, der dog i dag foretages af moderne og sofistikerede oliemøller, som bedst beskytter de vigtige næringsstoffer og giver den optimale smag og duft. Olien opbevares i firkantede flasker uden at være blevet mekanisk filtreret, hvilket efterlader bittesmå partikler af olivenmasse og en fuldstændig forrygende farve.

OLIO FRANTOIO DI SANTA TEA

Her kan man virkelig tale om olivenolier produceret med respekt for traditionerne. Varemærket Gonnelli 1585 er, som navnet antyder, et fingerpeg om, at familien Gonelli helt tilbage i 1585 købte gården Santa Téa og den tilhørende oliemølle, der går helt tilbage til 1426. Den toscanske virksomhed fremstiller dog i dag de fremragende olivenolier i Vertine-møllen, der ligger i Chianti Classico, som ellers primært er kendt for sin vinproduktion.

Hos Gonnelli lægger man stor vægt på olivenoliens sundhedsfremmende egenskaber, og derfor tilstræber man at fremstille dem på så traditionel vis som muligt, så den olie, der hældes på flasker, er helt naturlig og både smags- og ernæringsmæssigt enestående. Gonnelli producerer flere forskellige olivenolier med forskellige smage og dufte fra de cirka 48.000 oliventræer, man råder over i det skønne landskab mellem Firenze og Siena. Alle træer dyrkes efter økologiske principper og er fuldstændig fri for pesticider og gødning

OLIO REDORO

Tilbage i 1895 grundlagde Regina og Isidoro firmaet og slog således deres navne sammen til det nu så kendte og respekterede Redoro-brand. Det store skifte fra at have været en lille familievirksomhed i det smukke område mellem Garda, Valpolicella og Valpantena skete midt i 1990’erne, hvor efterspørgslen efter de fine olier blev så stor, at man omlagde produktionen til at kunne møde både nationale og internationale krav.

Værdierne er dog de samme fra dengang: Kvalitet, ægthed og kærlighed til både produkter og produktionsprocessen. Lige fra dyrkningen af oliven til høsten, der foregår med håndkraft, og endelig forvandlingen gennem nænsom koldpresning i gamle stenmøller til den fine, nærende ekstra jomfruolivenolie. Salvagno-familien bevarer således traditionerne – blot i større skala, og man udvælger nøje oliven fra flere end 750 forskellige olivenproducenter i området, der omgiver hovedkvarteret i Grezzana ved foden af Monti Lessini. Dette særlige dyrkningsområde ved Gardasøen med det milde klima giver nogle olier, der er særligt delikate og mere milde end olivenolierne fra eksempelvis Syditalien.

SUD ITALIA

Casetta-familien har i fire generationer produceret fremragende olivenolier af højeste kvalitet. De kommer fra Italiens hæl Puglia, hvor solen bager og giver kraftfulde olier med markante noter af peber, der passer godt til syditalienske retter.

Familiens olivenolier er blevet stadig mere efterspurgt i først Italien og siden i resten af verden, og i mere end 30 år har man eksporteret de lækre dråber til 40 lande over hele kloden.

De syditalienske regioner står for hele 80 procent af al olivenolie, der bliver produceret i Italien, men langt fra alle olier er kvalitetsolier. Det er dog så absolut tilfældet her med Cadel Monte-serien, der har et syreindhold på mindre end 0.7 procent, en frugtrig smag og en intens grøn-gullig farve. Perfekt til salater, grillet kød og bruschetta.

GALANTINO

Ingen region i Italien producerer så mange oliven som Puglia, der også er kendt som Italiens hæl. Men tag ikke fejl. For hos særlige udvalgte producenter er der fokus på kvalitet og ikke kvantitet. Og i den lille middelalderby Bisceglie lidt nord for Bari blev Galantino-familiens oliemølle bygget i 1926. Oliventræerne i dette område er oldgamle, og flere end 2.000 olivenbønder leverer oliven til Galantino-olierne, der er beskyttet af betegnelsen D.O.P. Terra di Bari – Castel del Monte, som sikrer den allerhøjeste kvalitet og ægthed. Familiens eget olivenområde La Fenice dækker 47 hektar med flere end 15.000 oliventræer af typerne Ogliarola og Coratina. Høsten foregår fra 15. Oktober til 31. December, hvor de er perfekt modne, og det foregår ved håndplukning, hvor træernes grene rystes, og de delikate frugter falder nænsomt ned på ’hængekøjer’ af lærred. Herefter tages de til rensning, udvanding og igennem supermoderne teknikker, der undersøger dem for fejl. I Galantinos oliemølle bruger man traditionelle stenkværne kombineret med et nyt koldpresningscentrifugesystem. Når olien er blevet analyseret i et laboratorie, er det Mastro Oleario – oliemesteren – der smager og godkender olien.

ANFOSSO

Anfosso har produceret nogle af Italiens fineste olivenolier siden 1945. De liguriske olier har bibeholdt de oprindelige produktionsprocesser, som er blevet brugt i det vestlige Ligurien i århundreder. Anfosso er blevet et stærkt brand på det internationale marked, og det forstår man, når man smager eksempelvis ekstra jomfru-olivenolierne ’D.O.P. Riviera Ligure-Riviera dei Fiori’, ’Monocultivar Taggiasca’ samt den mere traditionelle ’Tumaì’.

En sjov, lille historie er i øvrigt, at de seks forskellige etiketter på ’Olio Extravergine di Oliva 100% Italiano’ er tegnet af Alessandro Anfossos børn, hvilket blot er med til at understrege historien om en virksomhed med traditionelle familieværdier og hjertet på rette sted.

OLIO OLIO

I det centrale Italien mellem Toscana, Umbrien og det nordlige Lazio ligger det skønne Alta Tuscia, hvor danske Carina og italienske Sergio dyrker oliven og fremstiller deres lækre olivenolie. Parrets egen olivenlund og bolig ligger helt konkret i Civitella D’Agliano i Lazio, og de sætter en stor ære i udelukkende at sælge produkter af ypperste kvalitet.

Olio Olio ekstra jomfru olivenolie er perfekt til al slags madlavning og bagning, såvel som crostini og bruschette og ligeledes til dressinger. Hæld den over grillede grøntsager, fisk, kød, over den varme risotto eller frisk salat.

Vil du vide mere?

Vi elsker at dele ud af vores viden og fortæller jer om Italien. Derfor har vi lavet en blog, hvor vi deler alt fra produkter, tips og tricks, producenter, opskrifter historier, postkort og mere til. 

Artikler

Hvad er Mortadella?

Kun særligt traditionelle områder i Norditalien må således påhæfte pølsen PGO-mærkatet. Men det er ekstremt vigtigt at gøre sig klart, at blot fordi den har

Læs mere »
Artikler

Ostens alkymister

I dag indsamler man den fineste mælk fra flere end 100 mælkebønder, som bliver forarbejdet, pakket og distribueret af over 200 medarbejdere, men kerneværdierne er

Læs mere »