Lækre likører
LIKØR & GRAPPA
Grappa er dybest set en italiensk brændevin, der er lavet på druer. Den fremstilles af presseresterne fra vinproduktionen, som siden bliver destilleret. Smagen afhænger af druesort, kvalitet samt destillationsprocessen.
Italien er ligeledes kendt for en række fremragende likører, der fremstilles af frugtskaller. I særdeleshed Limoncelloen fra Syditalien har gået sin sejrsgang verden over og bliver ikke kun benyttet som en lille skarp efter maden, men også i cocktails og som smagsgiver i desserter.
Prøv vores mange lækre likører i Supermarco.
STREGA
Strega blev skabt i 1860 af far og søn Carmine Vincenzo og Giuseppe Alberti, der efterhånden opnåede stor fremgang og blev kongelige hofleverandører sidst i det 19. århundrede. Virksomheden blev foruden sine fremragende likører kendt for sine farverige og fantasifulde art nouveau-plakater.
Strega betyder i øvrigt ’heks’, og det fortæller om slægtskabet med heksemyterne fra Benevento. Produkterne er med sine 40 procent stærkere end de fleste likører, så pas på hvilke heksekunster du lokker ud af flasken!


MY LIMONCELLO
Lorenzo Inga er manden bag denne fremragende Limoncello fra Sicilien. Der er udelukkende brugt de fineste citroner og citronskaller til at fremstille likøren, der ellers siges at stamme fra Sorrento.
Den kan enten drikkes efter et måltid, eller den kan blive en del af desserten ved at hældes over is eller blive brugt i en sorbet.
VILLA MASSA
Denne Limoncello fra Sorrento i Campania er destilleret fra de fineste, solmodne citroner. Mange betragter citronerne fra denne egn som de fineste i verden på grund af et ganske særligt mikroklima kombineret med den vulkanske jord og enestående jordbrugsteknikker.
De vokser under beskyttende pagliarelle, der er håndbyggede pergolaer med stråtæpper, der bliver bygget op på terrasser med citrontræer.
Smag forskellen i Supermarco.


BOTTEGA
Bottegas fremmeste produkt er den cremede Gianduja med en intens aroma af chokolade, nødder og grappa. Den blev skabt i Piemonte i 1806, hvor de høje kakaobønnepriser inspirerede de lokale til at erstatte noget af chokoladen med knuste nødder – lige som i Nutella.
Destilleriet ligger i dag i Bibano di Godega di Sant’Urbano cirka 50 kilometer fra Venedig.
TOSOLINI
Bepi Tosolini bliver født i Friuli i den absolut mest nordøstlige del af Italien, og den lidenskabelige og lokalpatriotiske vindyrker åbner i 1943 sit destilleri med fokus på at forfine det ellers meget enkle og rustikke destillat, som Grappa oprindelig var i de små bondesamfund. Projektet lykkedes, og i 1950’erne byggede han et nyt destilleri i Udine, og så var der skabt historie.
I dag benytter man stadig manuel betjening af damperne, og man bruger tønder af ask i stedet for eg for at opnå en lys og gennemsigtig Grappa, hvilket forstærker destillatets aromaer og organoleptiske egenskaber.


FRANCOLI
Historien startede i 1875, hvor Francoli-familien begyndte at destillere, før man i 1951 grundlagde det nye destilleri i Ghemme, Piemonte. Det blev til en stadig større virksomhed, efter man opkøbte eksisterende virksomheder, og i Francoli-gruppen beskæftiger man sig foruden Grappa og likører med vin, skinke og elektricitet.
Og hvad angår sidstnævnte, så er Distillerie Francoli verdens første miljøvenlige destilleri, der har Zero Impact.
Prøv blandt andet Costa dei Limoni-Limoncelloen.
LUXARDI
Dalmatien ligger på det østlige side af Adriaterhavet og hører i dag til Kroatien, men Zara var den venetianske hovedstad i 400 år, og den blev senere erobret af først Napoleon og siden østrigerne. Girolamo Luxardi blev i 1817 Sardiniens konsul i området, og hans kone Maria Canevari insisterede på at perfektionere områdets klassiske middelalderlikør Rosolio Maraschino.
I 1821 åbnede Girolamo så sit destilleri, og otte år efter var missionen lykkedes, hvorefter han blev hofleverandør til kejseren af Østrig med sin enestående Maraschino.
Kom i Supermarco og smag hvorfor.


CANTINE PELLEGRINO
Afledt af det italienske ord Amaro, som betyder bitter. Med andre ord ’en lille bitter’. Den stammer fra Saronno i Lombardiet, og Disaronno, som er en af de fineste Amaretto-producenter, følger en originalopskrift fra 1525. Den består blandt andet af abrikoskerner, finsprit, brændt sukker og essens fra 17 forskellige krydderier.
Man vil normalt drikke den som den del af en mixed drink eller sammen med kaffe. Den kan også bruges i dessertkøkkenet.
ADRIATICO
Adriatico repræsenterer en ny generation af Amaretto-likører. Den produceres udelukkende af italienske ingredienser og særligt af mandler fra Puglia. De bliver høstet ved håndkraft en gang årligt, hvorefter de bliver ristet og macereret med en neutral kornspiritus og herefter destilleret. Destillatet tilføres en hjemmelavet infusion af kanel, kakao og kaffebønner og siden et råt sukkerrør. Endelig et strejf af havsalt fra Margherita di Savoia ved Adriaterhavet.
Resultatet er en Amaretto, som er halvt så sød som en almindelig Amaretto med en blød og voluptuøs struktur og en smag af mandler og saltede karameller, som vil tiltale kenderen.
Bianco-versionen er vegansk og indeholder hverken mælk eller fløde, men derimod mandelmælk, som giver den et silkeagtigt, genkendeligt udseende med noter af marcipan, vanilje og sukker.


MAMMA MIA!
Vil du vide mere?
Vi elsker at dele ud af vores viden og fortæller jer om Italien. Derfor har vi lavet en blog, hvor vi deler alt fra produkter, tips og tricks, producenter, opskrifter historier, postkort og mere til.

Prosciutto di Parma
Prosciutto kommer fra det latinske ord perexsuctum, der betyder tørret, og det giver en fornemmelse af, at den ædle kunst at tørre skinker går langt

Sådan blev Toscana Italiens stærkeste vinbrand
Vi er i Italien, kære læsere. Så naturligvis, kan man næsten fristes til at sige, er forhistorien bag nogle af verdens mest kendte og elskede

Besøg af Cilius og Bruun
Hvis man tror, at de er til fals for et par velvoksne kurve fyldt med italienske lækkerier og at de gode vibes og den italienske

Spaghetti Carbonara
Det er først og fremmest vigtigt at forstå, at ægte Carbonara ikke kan laves uden den autentiske hovedingrediens – Guanciale; en Carbonara er ikke en

Panna Cottaens historie
Hvad er Panna Cotta? Panna cottaens oprindelse er en smule mystisk, men dens rødder strækker sig tilbage til det norditalienske område, Piemonte. Nogle hævder, at

Interview med Anders W. Berthelsen
Anders har sådan et genkendeligt ansigt. Sådan et man har et rart og behageligt forhold til. Men risikoen for, at det er skærmens bedrag, der