Amarone – Guldet fra Valpolicella

Lad os begynde med navnet. Amaro betyder bitter og med endelsen ’-one’ betyder det ’stor bitter’

Man har produceret vin i Veneto-regionen siden oldtiden, men den vin, der i dag har betegnelsen Amarone della Valpolicella blev først markedsført som sådan i 1953

Historikere mener dog at kunne føre Amaronebetegnelsen tilbage til 1936, hvor vinbonden Adelino Lucchese menes at have fundet på formlen for vinen. Dens særlige kendetegn foruden at bestå af mindst 45 procent Corvina, er vinificeringsprocessen, hvor man i modsætning til de fleste andre vine bruger tørrede druer. Det er med til at give en meget fyldig og mørk vin, der oftest har et højt indhold af alkohol.

Denne proces kaldes appasimento eller rasinate, og druerne lægges ikke alt for tæt i arele (bambuskasser) eller kasser af andet træ eller plast, så de kan tørre og udvikle en større koncentration af smag og sukker, hvorefter de presses. Den resterende most, som ikke bliver til Amarone, bliver brugt til produktionen af Ripasso, der betyder genpresset.

Skal – skal ikke

Den vigtigste komponent i en Amarone er drueskaller- ne, da det er dem, der giver farve, tanniner og smagsintensitet til vinen. Det er værd at bemærke, at man kan vælge at stoppe fermenteringsprocessen, inden alt sukkeret er omdannet til alkohol og i stedet producere dessertvinen Recioto. Men faktisk er det den anden vej rundt. Recioto var den oprindelige vin, som ved en fejl gærede for længe og blev til den bitre Amarone. Det er som bekendt vigtigt at begå fejl her i livet.

I en typisk Amarone vil det være almindeligt at kunne smage rosiner i vinen, og den vil have enormt meget krop og et lavt syreindhold. Det mindst tilladte alkoholindhold er 14 procent, men som regel holder de skønne bulderbasser mindst 15 procent og gerne op til 16,5 procent. Ligeledes går der typisk op til fem år fra druehøst til salgstidspunkt.

Lagringspotentiale

En Amarone kan holde sig i årevis i din kælder, men som med alle andre vintyper gælder det også her, at navnet på etiketten ikke i sig selv er særligt interessant. Det siger blot noget om stilen. Det handler alt sammen om kvaliteten af produktet, hvorfor du kan finde Ama- rone i nær sagt alle prisklasser. Som udgangspunkt anbefaler vi enhver at gå uden om de allerbilligste, da der ofte er tale om sekundavine, der sælges til mere, end de er værd på grund af prædikatet, lige som man desværre kan opleve det med en Barolo.

I Supermarco forhandler vi udelukkende Amarone della Valpolicella, som vi kan stå inde for – uanset prisklassen.

Andre artikler

Åbningstider

Mandag: 08:30 – 19:00
Tirsdag: 08:30 – 19:00
Onsdag: 08:30 – 19:00
Torsdag: 08:30 – 19:00
Fredag: 08:30 – 19:00
Lørdag: 08:30 – 17:00
Søndag: Lukket

Helligdage

Torsdag d. 9. maj: lukket
Mandag d. 20. maj: lukket

Bliv en del af Club Supermarco 🇮🇹

Skriv dig op til vores eksklusive fordelsklub og modtag alt fra tilbud, events og konkurrencer til italienske opskrifter, rejsetips og sjove videoer.

Gør som +20.000 andre 💚