Første gang jeg besøger Olio Anfosso er sammen med Daniele, som gennem mange år har arbejdet i Supermarco. Det foregår nemlig under første del af et skoleophold hos O.N.A.O.O (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva). Her er vi gået i gang med en uddannelse som Olive Oil Master Taster i Imperia, Ligurien, der ligger et kvarters fra Chiusavecchia, hvor Olio Anfosso holder til. Vi bliver mødt af Alessandro, som er en af to brødre, der til dagligt driver oliemøllen med taggiasca, der er en typisk ligurisk oliven-sort, og i denne del af regionen er man kendt for sin særlige måde at kultivere frugterne og producere olierne.
Livet som olivenbonde
Alessandro er gået os i møde og står på vejen for at sikre sig, at vi ikke kører forbi virksomheden. Han er en utroligt venlig herre, som har glædet sig til at møde os. Han taler ikke et ord engelsk, så det er godt, Daniele er med som oversætter. Danieles italienske familie har selv oliventræer, og han er derfor godt inde i de udfordringer, det til tider kan give, og de to mænd får sig en god snak om livet som olivenbonde.
Alessandro har selv gennemført A.N.A.O.O.-uddannelsen, og vi enes om vigtigheden for både producent, olivenfarmer og forbruger af, at professionelle folk tester de olivenolier, der bliver sendt på markedet. Således er det afgørende at kunne smage, om eventuelle fejl eller kvalitetsproblemer er opstået under høsten eller i selve produktionen.
Det er afgørende, hvis en olivenbonde eksempelvis ikke mener, at det produkt, der er hældt i flasken med hans brandnavn kvalitets- eller smagsmæssigt ikke lever op til den kvalitet af oliven, han har leveret. Det er nemlig ulovligt at indikere en misvisende klassifikation på olien i flasken.
Anfosso-familien er som mange andre af vores utroligt søde og nærværende samarbejdspartnere også blevet vores gode venner. Vi håber, at I også vil smage på familiens olivenolier. De er virkelig noget ud over det sædvanlige.
Læs mere om Olio Anfosso her.