Eventyret startede i 2022, hvor en håndfuld danske venner og ditto vermouth-entusiaster med en hel masse italiensrejser i bagagen traf en beslutning. ”Kunne vi i virkeligheden producere vores egen vermouth,” spørger Henrik Veiergang, der selv har en fortid som både skolelærer og i dansk elitebasketball.
”Vi ville gerne lave en Rosé-vermouth, som der efter vores mening ikke var så mange gode af, og så fandt vi et destilleri nær Bolzano, hvorefter vi havde en hel masse snakke og vermouthprøver over en periode på 10 måneder.”
Ruby Rosé blev lanceret i begyndelsen af 2023, og der gik ikke ret lang tid, før salget tog fart. Ruby-drengene havde fundet en plads i markedet med deres økologiske aperitivo – blandt andet hjulpet af Supermarcos kunder, der lige fra lanceringen kunne plukke den fra de velassorterede spiritushylder.
Den rosérøde vermouth blev snart efter fulgt op med en Limoncello, der også var en produktkategori i stigende efterspørgsel, og siden kom så den røde vermouth og endelig en bitter, oplyser Ruby-delejer Henrik Veiergang til En BID af Italien og tilføjer:
”Alle vores produkter er italienske og økologiske. De bliver i så vidt muligt omfang produceret af lokale råvarer i produktionsområdet,”
”Vores vermouth adskiller sig fra de mere etablerede brands ved, at den er lavere på alkohol og er mere ”håndlavet”, og så laver vi jo ikke en million flasker. Der er jo en kærlighed til produktet, og jeg synes, man kan smage kvaliteten.” ”Altså, jeg skal jo sige det. Men jeg synes virkelig, vi har et af de bedste produkter på markedet.”
RUBY Red Vermouth
Vi ville også have en rød vermouth. Det er nok det, folk mest drikker. Det er en meget vinøs vermouth, som er lavet på Sangiovese. Den har meget karakter, er kompleks, men også meget tilgængelig.
RUBY Bitter Aperitivo
Vores seneste skud på stammen. Naturligvis øko. Lav på alkohol – kun 15 procent. Det er et produkt, som kan bruges til en bitter spritz eller som en add-on til en Negroni. Den er vi virkelig stolte af, for den har noget power!
RUBY Limoncello
Vi villle have en frugtrig limoncello, der var lav på alkohol og ikke så skarp. Vi synes, vi har ramt den lige i tumpetten. Den er atypisk og har en virkelig god balance mellem bitterhed og sødme.
RUBY Rosé Vermouth
Vores rosé-vermouth startede det hele, og den fungerer både godt alene eller sammen med en god tonic og en skive citron.
HVAD ER EN VERMOUTH?
“En vermouth er en vinbase, hvor man har tilsat smagsgivere i form af urter. Den eneste betingelse er, at denne urteblanding indeholder malurt. Du vil typisk tilsætte noget sukkerstof. Nogle bruger karamel, vi bruger økologisk sukker for at balancere bitterheden og sødmen. Nogle fadlagrer den ligesom vin, mens andre gør processen kortere alt efter, hvor meget dybde man vil have. Vermouth nydes typisk som en aperitivo, men kan også drikkes efter maden. I Sydeuropa spiser man gerne en tapa eller antipasto sammen med sin vermouth inden det rigtige måltid.”