1 Spis samlet om bordet
Det er ikke blot en vigtig del af socialiseringen og familiedynamikken. Det har også konkrete helsefordele, da familier, som spiser sammen, spiser sundere, snacker mindre mellem måltiderne og indtager mere frugt og grønt. Forskning viser tillige, at det giver færre vægtproblemer senere i livet uagtet i øvrigt, om familien er dysfunktionel eller konfliktfyldt.
2 Giv måltidet tid
Det er blevet et mantra for mange, at vi skal spare tid. Mad skal tilberedes, serveres og spises hurtigt. Men slet ikke godt for os. At spise langsomt og roligt forbedrer fordøjelsen og forlænger følelsen af mæthed og tilfredshed. Folk der spiser langsomt, er bedre til at regulere deres portioner.
3 Masser af olivenolie
Ekstra Jomfru Olivenolie i rigelige mængder er en grundsten i Middelhavsdiæten og en fantastisk kilde til flerumættede fedtsyrer og Omega 3. Og så løfter den gode olivenolie smagen i alt fra salater, til fisk, kød, gryde- og ovnretter.
4 Små mængder kød og masser af grønt i årstid
Naturligvis findes der undtagelser som en bistecca Fiorentina, men hvis du går de italienske retter efter i sømmene, bruger man klart mindre kød end i Danmark. Mange af de traditionelle retter er skabt ud af fattigdom, hvor man har brugt grøntsager i sæson, hjemmelavet pasta og billige udskæringer.
5 Pasta af god kvalitet
En god, italiensk pasta er skabt af grano duro (durumhvede) af høj kvalitet. Den hæver ikke blodsukkerniveauet i samme grad som pasta af dårlig melkvalitet, og da den indeholder mere protein, bliver den mere al dente, og du vil føle dig mindre oppustet efter måltidet.
6 Begrænsede mængder salt og sukker
Italienernes kompromisløse fokus på, hvad man må spise på hvilken måde og hvornår, har somme tider ikke kun kulturelle årsager, men også sundhedsmæssige fordele. I det italienske køkken er der færre retter med tilsat sukker såsom ketchup, sennep, salatdressing og soyasauce.
Drik med måde
Det hører til sjældenhederne, at man ser flokke af meget fulde mennesker i Italien. Nyd i stedet et enkelt godt glas vin til maden eller to og stop alkoholindtaget, mens legen er god.