a
Contact Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Curabitur venenatis, nisl in bib endum commodo, sapien justo cursus urna.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin +49 30 240 414 20 office@baro.com
Working
Monday
9:00 - 24:00
Tuesday
9:00 - 24:00
Wednesday
CLOSED
Thursday
9:00 - 24:00
Friday
9:00 - 02:00
Saturday
9:00 - 02:00
Sunday
9:00 - 02:00
Follow Us
+45 33 93 82 93
HOVEDNUMMER

Historien om mozzarella

Historien om mozzarellaen går tilbage til Benediktinermunkene.

Af Niklas Roar

Prøv at sige det: Mozzarella. Lige som du udtaler z’erne i pizza. Det føles godt i munden, ikke sandt? Lige som smagen. Det er ikke uden grund en af verdens mest populære oste – ikke mindst i selskab med netop dens flade napolitanske følgesvend, pizzaen, der har indtaget hele verden i mere eller mindre lødige udgaver.

En rigtig Mozzarella er fremstillet i Syditalien, og den er lavet på bøffelmælk og ikke komælk. I sidstnævnte tilfælde hedder det en fior di latte og altså ikke en mozzarella.

Navnet stammer fra den napolitanske dialekt, som man taler i regionen Campania, og her betyder ’mozza’ altså at skære, mens ’mozzare’ betyder at skære fra.

Man mener at kunne spore mozzarellaens oprindelse tilbage til 1100-tallet på klosteret San Lorenzo i Capua, hvor munke af benediktinerordenen tilbød pilgrimme et stykke brød med ’mozza’. Bøflerne blev dog først introduceret i Campania godt 100 år senere.

Som så ofte før og siden i fødevarehistorien, opstod osten af et behov for at konservere et produkt, så det ikke blev fordærvet. I dette tilfælde ønskede man hurtigt at kunne lagre mælk, før den blev sur. Ved at opvarme mælken og røre i den imens, kunne man således sænke syreindholdet og derefter med hænderne forme klumperne til mozzarella, der blev samlet i en oftest mere end en meter lang elastisk masse.

Se efter PDO-betegnelsen

Vi springer til 1996, der var året, hvor man fik den eftertragtede beskyttelsesterm Specialità Tradizionale Garantita (STG), der garanterer produktets oprindelse.

En mozzarella kan produceres over hele Italien under navnet Mozzarella di latte di bufala, men i Campania, Lazio, Puglia og Molise har man fået kvalitetsbetegnelsen Mozzarella di Bufala Campana PDO, hvor al mælken kommer fra den italienske Middelhavsbøffel. I førstnævnte mozzarella må halvdelen af mælken stamme fra ikke-italiensk mælk, der ofte er semi-koaguleret. Det er ikke tilfældet med PDO-betegnelsen.

En fior di latte kan være et aldeles glimrende produkt, men da der er brugt komælk, er osten derfor i Italien ikke anerkendt som en mozzarella. I Danmark kan du dog sagtens støde på en mozzarella i supermarkedet, der i virkeligheden er en fior di latte.

Normalt pakkes en mozzarella i saltvand, men man kan også tilføre citronsyre og tørre den en anelse, så den bliver mere fast. Denne form ser man ofte brugt til lasagne og pizza.

Du kan i øvrigt være ret sikker på, at producenten meget tydeligt angiver, hvis den er lavet på bøffelmælk, da det er langt dyrere og har en meget mere intens smag end komælk.

På Sardinien, i Lazio og Abruzzo findes desuden mozzarella lavet på fåremælk, og disse kaldes mozzapecora, hvor ’pecora’ altså betyder får, mens der også eksperimenteres med varianter lavet på gedemælk.

1 kommentar

  • Nicole Burke
    4 år ago

    Suspendisse hendrerit turpis dui, eget ultricies erat consequat ut. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed ac velit iaculis, condimentum neque eu, maximus urna.

Post a Comment

15 − five =