a
Contact Info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cing elit. Curabitur venenatis, nisl in bib endum commodo, sapien justo cursus urna.

Hirtenstraße 19, 10178 Berlin +49 30 240 414 20 office@baro.com
Working
Monday
9:00 - 24:00
Tuesday
9:00 - 24:00
Wednesday
CLOSED
Thursday
9:00 - 24:00
Friday
9:00 - 02:00
Saturday
9:00 - 02:00
Sunday
9:00 - 02:00
Follow Us
+45 33 93 82 93
HOVEDNUMMER

Sophia Loren – 50’ernes syditalienske sexsymbol

PORTRÆT: Sophia Loren var Syditaliens største filmstjerne

Af Niklas Roar

Den ikoniske skuespillerinde Sophia Loren kom så absolut fra trange kår i Pozzuoli uden for det forarmede Napoli, hvor hun voksede op som datter af Romilda Villani, der altid selv havde drømt om at blive filmstjerne. Da et filmselskab castede lokale skønheder i Syditalien, fik moderen dengang en billet til Hollywood, hvor hun skulle prøve chancen af som den nye italienske Greta Garbo. Men forældrene sagde nej til den dengang 17-årige pige, der aldrig tilgav sine forældre for at have ødelagt hendes muligheder for at komme ud af fattigdommen. I stedet blev hun gravid i Rom med en playboy fra aristokratiet, der nægtede at gifte sig med hende, og Sofia blev født i 1934 på et hjem for ugifte mødre.

Romilda kunne ikke klare sig som alenemor i hovedstaden, og med den lille Sofia, der næsten var død af underernæring, måtte hun flytte tilbage til Syditalien til sin mor.

Barndommen igennem var sult et evigt tema. ”Min mor måtte tigge om mad til os. Nogle gange kom hun hjem med en kartoffel eller en håndfuld ris,” husker Sophia Loren i erindringsbogen Yesterday, Today, Tomorrow: My Life.

Og det var ikke kun de økonomiske kår, der var svære. Læg dertil skammen over at have en ugift mor, der med Sofias egne ord var ”for blond, for høj og for livlig”.

Også Sofia blev høj. 174 centimeter – en god del højere end de fleste Syditalienske kvinder dengang. Og tynd. Hun fik øgenavnet Sofia Stuzzicadenti – Sofia Tandstikker.

Men hendes blomstrende skønhed var ikke til at overse. Og efter 2. Verdenskrig begyndte teenagepigen at agere model i romantiske magasiner, og Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone skiftede navn til Sofia Lazzaro. Hun tiltrak sig stadig større opmærksomhed, og som blot 14-årig anmodede hendes gymnastiklærer moderen om Sofias hånd. Den afslog hun blankt, da hun havde større planer for sin datter.

”Umulig at fotografere”

Som 16-årig vandt Sofia en andenplads i skønhedskonkurrencen Miss Italia, og hendes mor tog hende med til den legendariske filmby Cinecittà ved Tiberen i Rom, hvor hun fik en lille rolle i filmen ’Quo Vadis, og derefter så den blomstrende Syditalienske skønhed sig ikke tilbage. Hun begyndte at hænge ud på Federico Fellinis filmset, og i 1953 fik hun hovedrollen i Fracassis filmversion af Verdis berømte opera Aida.

Men allerede inden da, havde hun mødt sit livs store kærlighed: Filmproduceren Carlo Ponti. Hun var 17 år gammel. Han var 39, på toppen af sin karriere og gift med en advokat. Det gav ikke så få problemer med hans skilsmisse, fortæller den i dag 86-årige Sophia Loren i sin erindringsbog, hvor hun også skriver, at han anbefalede hende at få næsen opereret mindre. En fotograf havde nemlig sagt, at hun var ’umulig at fotografere – hendes ansigt er for kort, hendes mund for stor, og hendes næse for lang.’ Men Sofia sagde nej.

Jeg vidste udmærket godt, at min skønhed var en resultat af en masse uregelmæssigheder, der var blandet sammen i et ansigt – mit ansigt.”

Til gengæld gik hun på Pontis opfordring med til at ændre sit efternavn til det noget mere amerikaniserede Sophia Loren – nu med ph.

Parret blev gift i 1957 under anklager for bigami i et Italien med en streng moralsk lovgivning.

Tidens største sexsymbol

Hendes store talent, kombineret med den åbenlyse skønhed og den jordbundenhed, der kan føres tilbage til hendes opvækst i dyb fattigdom, gjorde hende til en af verdens største filmstjerner i 1950- og 1960’erne.

De store gennembrud skete i L’oro di Napoli, Peccato che sia una canaglia og endelig La bella mugnaia, der blev den første af flere kassesucceser, hvor hun spillede over for italiensk films daværende førsteelsker Marcello Mastroianni.

Hendes popularitet i både Italien og Hollywood var enorm, og Sophia Loren blev et af verdens største sexsymboler sammen med Brigitte Bardot, Marilyn Monroe og Jayne Mansfield. Eftertragtet af mænd. Beundret af kvinder. Og i Vittorio de Sicas La Ciocara ’Huntigeren’ fra 1961 vandt hun endda en Oscar samt Guldpalmen i Cannes for sin rolle som en ung mor, der sammen med sin 13-årige datter flygter fra bombardementet af Rom under 2. Verdenskrig.

Den tynde pige fra Pozzuoli har altid været i mig og mindet mig om ikke at tage noget for givet. Det har været min største lykke,” fortæller filmstjernen om et liv, hvor hun modsat mange andre stjerner fra samme tid ikke har været hårdt ramt af depressioner, offentlige sammenbrud eller været inde og ude af Hollywoods rehabiliteringsklinikker.

Livretten

Ligeledes har den ikke stået på kostfornægtelse. Sophia Loren er aldeles forgabt i mad. Hun har således skrevet flere kogebøger gennem tiden. Den første tilbage i 1971 med titlen In Cucina con Amore. Der er primært tale om enkle syditalienske opskrifter med fokus lagt på lækre og billige råvarer – og naturligvis pasta kogt al dente. Engang under en filmoptagelse i Rom, fik hun fløjet sin medspiller Omar Sharifs mor ind fra Cairo for at se, hvem af deres mødre, der lavede den bedste ret med auberginer. ”Mrs. Sharif vandt snævert,” husker Sophia Loren.

Udvalgte film

El Cid (Anthony Mann – 1961)

La Ciocara (Vittorio De Sica – 1961)

Boccacio ’70 (Mario Monicelli – 1962)

Ieri, oggi, domani (Vittorio De Sica – 1963)

Matrimonio all’italiana (Vittorio De Sica – 1964)

Una giornata particolare (Ettore Scola – 1977)

Prêt-à-Porter (Robert Altman – 1994)

2 kommentarer

 • Ralph Jackson
  5 år ago

  Nullam blandit hendrerit faucibus. Suspendisse hendrerit turpis dui, eget ultricies erat consequat ut

  • Cynthia Fowler
   5 år ago

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam blandit hendrerit faucibus.

Post a Comment

one × five =